Első körben azt kellene letisztázunk, hogy Kern András mit képvisel ebben a filmben? Ne legyenek kétségeink afelől, hogy az első magyar thrillernek kikiáltott film egy kalap szar, de azt ugye senki nem gondolta volna, hogy a két főszereplő közül Dobó Kata lesz a kevésbé rosszabb. De haladjunk szépen sorjában.

Magyar thriller.
Így van. Hosszú csend követi ezt a két szót és tanácstalan szemforgatás. Vajon miért nem vagyunk képesek egy normális thrillert (a Nyomozót ordítókat szedjék ki a tömegből) összehozni Magyarországon? Köves Krisztián Károly és Szabó István megpróbálta. Kár, hogy nem szóltak nekik előre, hogy egy thriller nem a képi világa miatt thriller. Itt el is lőttük az egyetlen pöttyös labdánkat. A furcsa kameraszögek, a sötétebb belső terek és a vágás teljesen rendben van. Bár nem lehet érteni, hogy egy vércseppre szálló rovart miért mutatnak többször is jelentőségteljesen. Lényegtelen, mert egy film nem attól film, hogy művészieskedünk a színekkel.

A forgatókönyv kegyetlen gyenge. Az hagyján, hogy gyakorlatilag egy négyéves ovis is azonnal rájön a hihetetlen csavarokra (…), de ez semmi, mert a párbeszédek olyan alacsony színvonalon mozognak, hogy talán még a Calypso (hopp!) sem merült mélyebbre annak idején. Tragédia, emberek. Tragédia. Legszívesebben szétharaptam volna a szék karfáját a moziban, amikor olyanok hangzottak el, hogy „az élet egy lőtér” vagy „ami eltörött, az akkor is törött marad, ha megragasztják”. Te jó ég! Miért érezte Szabó István, hogy a szereplőknek moralizálniuk kell? Vagy ha már ezt teszik egy thrillerben (?!), ne olyan szövegekkel adják elő, mint egy félresikerült tucatdarabban a padlásszínházban.

Mivel ez egy kamaradarab, a feszültséget a két főszereplő közti interakcióknak kellene megteremtenie (továbbra sem a képeknek). Igen, kellene. Ez természetesen nem sikerül. Dobó Katáról sokat elmond, hogy még Andy Vajna sem tudta feljebb nyomni Hollywood küszöbénél, viszont itt nagyot küzd. Rendesen birkózik a kokainista rendőrnő szétesett karakterével és még elfogadható szinten hozza a meghasadó elme küzdelmét. Váratlan arculcsapásként nem is ő a gyengébb, hanem Kern András, aki nem tudja megvalósítani a kiégett, gecizgető zsaru szerepét. Az a hízelkedő dörmögés, amit elővezet hiteltelen, mint egy becsődölt bank. Kern Úr! Fogjon el egy levelet, énekeljen Verebes írta kuplékat vagy váljon zseniális kellékessé, de ez a Kardos doktorba oltott Privát Kopó teljesen idegen ettől a filmtől. Ezek után nem csoda, ha a főszereplőink között meglévő kis feszültség is semmivé lesz egy idő után. Már csak tehetetlenül nézzük mi is vergődésüket és percenként az óránkat.

Mert van még valami, aminek nem szabadna jelentkeznie (látom a felnyújtott kezeket) egy thriller esetében. Igen, az unalomról van szó. Márpedig kérem szépen a Halálkeringő kurva unalmas. Komolyan mondom, egy tál lencsében több izgalom van. Az alkotók talán azzal próbálták feldobni a filmet, hogy a szereplőknek „nemzetközi” nevük van. Elza, Rusty (!!!), Patrik, Alex. Sőt, titkon a nemzetközi piac felé kacsingatást is érezhetünk ebben. Elvégre egy Jóska nevű rendőrrel mégsem hódíthatjuk meg Amerikát. Nem, azzal nem. De azzal vajon igen, hogy egy adott pillanatban becsenget a postás és elkér 24 ezer forintot? Ez mi az úristen volt, tisztelt készítők? Nem hinném, hogy Újlaky Dénes rá volt szorulva erre a két másodpercre. Nem hinném, hogy nem látták mikor csinálták a filmet, hogy ez borzasztó. Csekket kér vagy készpénzzel fizet?
Teljes abszurdum.

Szólnunk kell még az utolsó jelenetsorról. Hárman ülnek az asztalnál (mivel a végére megérkezik Lengyel Tamás is egy bazi nagy pisztollyal) és az az asztal lapja alatt egymásra fogják a fegyvereket. Hmm. Milyen eredeti, ugye? Még soha nem láttunk ilyet. Legutóbb éppen a Becstelen Brigantykban…
Csodálatos kép.
Ennél csak a legvégső momentum szebb.
Régen találkoztunk ennyire hatásvadász, gusztustalan, értelmetlen, illogikus befejezéssel. Köszönjük.
Halálkeringő? Sokkal inkább halálhörgés.

Értékelés: 2/10

Ajánlott irodalom:
Henri Charriére: Pillangó

A bejegyzés trackback címe:

https://tevemozi.blog.hu/api/trackback/id/tr961683482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása