Clyde Simmons családját brutálisan lemészárolja két bűnöző. Az ügyész vádalkut köt, melynek értelmében az egyik villamosszékbe kerül, míg a kegyetlenebb gazfickó megússza három év börtönnel. Clyde tisztességtelennek tartja a megállapodást és tíz év elteltével mindkét gyilkost elteszi láb alól. Feladja magát és börtönbe kerül. A bosszú sorozat azonban tovább folytatódik. Clyde a hűvösről irányítva is módszeresen kinyírja azokat, akiknek az enyhe ítélethez valamilyen szinten közük volt.

F. Gary Gray szerencsés fickó. Legalábbis filmjeit illetően. Eddig olyan nagyot nem tévedett. A Nincs alku váratlan meglepetés volt Kevin Spacey-vel és Samuel L. Jacksonnal. Az olasz melón pedig kifejezetten jól szórakoztunk. Ha minden igaz hamarosan jön a folytatás is. Gerard Butler mostanában mindenütt ott van. Fut a szekere rendesen. Romantikus vígjátéktól, a videojátékszerű drogos szemétig terjed a skála. Jamie Foxx viszont mintha kicsit eltűnt volna. A szólistát már régen beharangozták, de egyelőre még jegelik. Esetleg csak DVD-n hozzák? Ki tudja? A forgalmazókat nem lehet kiszámítani.

A Törvénytisztelő polgár viszonylag gyorsan megérkezett. Naná, van benne vér, erőszak, bosszú. Mint egy Steven Seagal fémjelezte mocsokban. Nagy kár, hogy Gray sem tudja függetleníteni magát a rettenetes példáktól. Filmje ugyanis egy ilyen ócska díszpintyre hajaz. Pedig nem indul olyan rosszul a játék. Mondjuk olyan túl jól sem. Gray alapfelvetését már meghaladta az idő. Baj van az igazságszolgáltatással. Néha csak a szolgáltatás marad belőle, vagy még az se. Van ebben valami forradalmi felfedezés? Kötve hisszük. Ez az a tucatszor lerágott csont, amit még mindig lehet majszolni, szopogatni és harapdálni. Mindig marad rajta húscafat.  

Magában a témában talán lehetne egy kis izgalmat találni. Ha nem kizárólag csak a bosszúról szólna. A mozi második fele ennek megfelelően igazi paradicsomos vérfürdő. Azt hihetnénk, hogy a rendező arra játszik, hogy brutalitásával és különböző leszámolásaival minél feljebb tornássza a korhatárt. A két karakter sem túl meggyőző. Az apa érzelmeit mindenki meg fogja érteni. Nincs ezzel semmi baj. Csak az az őrület és üres mellébeszélések okoznak gondokat. A vele szemben álló ügyész egy karrierista, pökhendi, sunyi alak. Megnyerőnek semmiképpen sem mondható. Azonosulni a nézeteivel nehéz. Nemhogy nem szimpatikus egyenesen taszító. A néző pedig két szék között a padlóra esik. Az ügyészt nem kifejezetten kedveli, az apa indulatait megérti ugyan, de az ezzel járó „mindenkit lekaszabolok, akinek akárcsak egy porszemnyi köze van az ügyhöz” hozzáállást, a képtelenségig eltúlzott gyilkolászási technikákkal talán kevésbé tolerálja. Vagy csak egy szintig.

A Törvénytisztelő polgárnál sokszor az az érzésünk, hogy Gray a horrorfilmekből elsajátított öldökléseit tökéletesítgeti. Nincs is más. Vérontás és bosszú. Elférhetne itt azért egy-két erkölcsi, morális elmélkedés, néhány kérdés, de ezek elmaradnak. Gray stílszerűen minden ilyen hajtást kigyomlál a filmjéből. Az események egyhangúan csordogálnak a kiszámítható és esetlen katarzis felé, amit még némi pátosszal is megfejel a végén. Felesleges. Lelki szemeinkkel végig látjuk Steven Seagalt a háttérben. Lehet, hogy a díszletek mögött ólálkodott, várva egy cameora. Nélküle is elég szerényre sikeredik ez a mozi.

Gerard Butler egy hangyányit visszavett a Gamer-féle kemény macsógyerek figurájából. Itt inkább csendes őrült. De a félrecsúszott rendezői koncepció miatt finom hangolásra nincs szüksége. Gyenge ez a karakter, eleve rosszul lett megírva. Nem vagyunk másképp Jamie Foxx-szal illetve az általa játszott ügyésszel sem. A színész nem is nagyon erőlködik, a végére pedig teljesen elfárad és elveszti az addig is csak pislákoló lelkesedését.

F. Gary Gray kicsit megbotlott. Pénzügyi szempontból most sem hibázik, hiszen a Törvénytisztelő polgár viszonylag jól szerepel illetve szerepelt a pénztáraknál. A minőség tekintetében áldozik le a csillaga. Talán a Brazil melónál összeszedi magát. Mert most csalódást okoz. Filmje ugyanis nem más, mint egy másodosztályú kaszabolós csalamádé, fűrésszel, szikével és egyéb életet kioltani képes eszközzel. Kevés. Nagyon kevés.

Értékelés: 4/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://tevemozi.blog.hu/api/trackback/id/tr951581890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása