Több különbség van Amerika és a mi országunk között. A legfontosabb talán a területi és a népességszám differencia. Ahol 200 millióan élnek ott elfér jó néhány tehetség, kiscsillag és sztárpalánta. Van elég tévé, van filmipar, zeneipar, színház, úgyhogy a rivaldafényre vágyó tinik előbb-utóbb megtalálhatják számításaikat. Persze a férgese ott is kihullik, és a magukat géniusznak képzelő önjelölt sztárocskák – ha nincs bennük meg a tehetség legkisebb szikrája sem – egy kis csillogás után hamar elindulnak a lejtőn.

Amerika ugyan nem Magyarország, ettől függetlenül hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy néhányan ezt képzelik. Főként a kereskedelmi tévék, melyek orrvérzésig nyomják különböző tehetségkutatóikat. A résztvevőket pedig gyorsan elnyeli a média diszkrét bája, elszállnak a még csiszolható tudásuktól és a hirtelen rájuk szakadó érdeklődéstől. Aztán amikor eleresztik a kezüket csodálkoznak és duzzognak. Ki emlékszik már Utasi Árpira a mesemondóra, vagy a kis népdalénekes fiúcskára? Valószínűleg kevesen. Főként a lantvirtuózból, hivatásos faszverővé vedlett vénember feleséghajkurászásának tükrében. Most is majd berosálok az izgalomtól.

A Hírnévben egy amerikai művészeti középiskolába gyűjtik össze az odavaló nebulókat. A rostáknál van egy kis Megasztár fílingünk. Hiányoznak is Bakács Tibor Settenkedő és Soma mamagésa szakértő hozzászólásai. Tényleg Bakácsot hallotta már valaki énekelni? Nos, miután a válogatások befejeződnek, összeáll a brigád, akikkel nekivágunk annak a négy évnek, amit musicalünk felölel.

Alan Parker 80-as évekbeli eredetije Oscar-díjat hozott, a színpadi adaptáció pedig még most is a Broadway repertoárján szerepel. Csak az volt a kérdés, hogy mikor guberálnak megint össze egy rakat kölyköt a remake elkészítéséhez. A korosztályos besorolás szerint a Fame 12 éven felülieknek ajánlott. Körülbelül 15 éves korig. Onnantól felfelé maga a gyötrelem. A VIVA generáció egészen biztosan jól fogja érezni magát. Elraktároz magának egy kis chipset valamilyen szósszal vegyítve, pattogatott kukit, üdítőt, és a lábával dobolja a hip-hop és r’n’b ritmusokat. Nem is kell elítélni őket ezért. Nekik szól a móka. A dalok tényleg követik a zenecsatorna által sugárzott trendet, a koreográfia pedig úgyszólván profi, látszik, hogy van benne meló dögivel.

A zenés-táncos rész tehát a célközönség szempontjából rendben van. A próza, a dráma viszont egyetlen szóval tragédia. Sokszor véresre kapartam az arcom az egyre szaporodó gubancoktól és kínoktól. Kiválasztanak egy pár gyereket, akiknek egyéni sorsokat kreálnak. Nagyon nem kéne. Legalább kettőnek családi problémája van, és látunk még középiskolás szintűnek alig nevezhető szerelmecskéket is. Röhejesek. Az egyiket majdnem hazavágja a metró, miután eltanácsolják a táncos pályától. Van olyan kakukktojás is, akit a jegyei miatt kirúgnak az intézményből.

Lehet, hogy ezek olyan fontos drámák, amiken sírni kellett volna. Könnycseppek helyett azonban a kóla okozta szűnni nem akaró vizelési ingeremen próbáltam úrrá lenni. Töredelmesen be kell vallanom teljes erővel erre koncentráltam. Emellett sem sikerült viszont figyelmen kívül hagyni a roppant hanyagul felvázolt művészeti órákat, amik körülbelül olyan szinten mozogtak, mint egy honi színiiskolában Pest külterületén. Ráadásul az egyik csitriről ordít az antitalentum, már fel sem szabadott volna venni, nemhogy előtérbe helyezni. Az aktuális gyöngyszemet viszont most is megtaláljuk. Naturi Naughton hangja varázslatos, a tátott száj garantált. És még prózában is odateszi magát. Legalábbis a többiekhez képest. Ennek a kis csajnak be kell futnia és kész. Hol van ettől Miley Cyrus vagy Taylor Swift? Fényévekre. Felbukkan még itt néhány ismerős arc: Kelsey Grammer (Frasier), Charles S. Dutton (A végső megoldás: Halál). Talán maguk sem tudják mit keresnek ebben a tiniőrületben. A pénz nagy úr. Főként, ha nincs.

A Fame akkor különösen veszélyes, ha a nézőtéren néhányakban buzog az ifjonti hév és azt gondolják, ők sem tudnak ennél kevesebbet. Óvatosan arra kérjük ezen önkénteseket, csihadjanak. Van már egy pár tucat tehetség ezen a kis piacon, sokszor nekik sem elég a játszótér. Maradjanak inkább otthon és daloljanak a tükörnek. Az legalább nem beszél vissza. Különben is a hírnév celebországban tizenöt percig tart. Legtöbbször még ez is sok. A Fame és a Poligamy egy héten belül. Ennél csak jobb jöhet. Tekintettel a közelgő ünnepekre.

Értékelés: 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://tevemozi.blog.hu/api/trackback/id/tr951600446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása